Menu Sluiten
 Het Huis van Verhalen vertelt haar eigen verhaal in de vorm van presentaties en rondleidingen. Verhalen over de vuurwerkramp, over het Huis van Verhalen zelf en over de geschiedenis en wederopbouw van de wijk Roombeek. De presentaties en rondleidingen worden verzorgd door onze deskundige en ervaren ambassadeurs, die allemaal een band met de wijk hebben omdat zij zelf de ramp hebben meegemaakt, zij in de wijk Roombeek hebben gewoond of er nu wonen, in de wijk hebben gewerkt of als hulpverlener betrokken waren in de eerste jaren na de vuurwerkramp.

Dit zijn de mogelijkheden

 • Vooraf gereserveerde rondleidingen voor groepen van minimaal 4 personen
 • Maandelijkse rondleiding op elke eerste zaterdag van de maand om 13.30 uur
 • Organiseren van reünies, familie-uitjes en personeelsuitjes, waarbij één van onze rondleidingen wordt ingelast en de rest van de dag in overleg met u wordt ingevuld,  bijvoorbeeld

Führungen in deutscher Sprache möglich
Informationen zu Führungen

Guided tours in English language possible
Information about our guided tours

Algemene informatie over de rondleidingen

Een rondleiding, inclusief het bezoek aan het Huis van Verhalen duurt ongeveer 2 uur. De presentatie in het Huis van Verhalen duurt ongeveer een half uur, de wandeling door de wijk Roombeek ongeveer 1,5 uur. De rondleiding door de wijk kan eventueel worden verkort, bijvoorbeeld alleen een wandeling naar het monument voor de slachtoffers van de vuurwerkramp. Zie voor bijzonderheden hierover onder “Presentaties“. Er kan gekozen worden voor specifieke accenten van een rondleiding:
 • Algemeen – Hierbij komen alle elementen van de rondleiding kort aan bod
 • Historie     – Het accent ligt op het historisch (textiel)verleden van de wijk
 • Opbouw    – Het accent ligt op de opbouw van de wijk na de ramp en de diverse architectuur in de wijk.
Een rondleiding kent een aantal vaste elementen: Ontvangst door een van onze ambassadeurs in onze huiskamer en, indien gewenst, bieden wij u een kop koffie of thee aan.
 • Presentatie waarin wordt verteld over de ramp, het ontstaan van het Huis van Verhalen en waarom de rol van de Kast in het Huis van Verhalen zo belangrijk is, zij laten u de plattegrond op de vloer zien en het Stiltecentrum dat bij het Huis van Verhalen hoort.
 • Onze ambassadeurs nemen u daarna mee door de wijk en vertellen tijdens de wandeling het verhaal van de wijk in al haar facetten. Zij kunnen u vertellen over hoe het hier vroeger was, over de textielindustrie en het dagelijks leven toen; ze weten veel over de ramp, de nasleep en de wederopbouw. Ook zijn ze goed thuis in de cultuur en architectuur die in Roombeek nu en in de toekomst te vinden is.
 • Bezoek aan het monument voor de slachtoffers van de vuurwerkramp op de plek van de ramp
Aangepaste mogelijkheden Behoort een wandeling van ongeveer 1,5 uur voor u of uw gezelschap niet tot de mogelijkheden, dan kunnen onze ambassadeurs in onze huiskamer een presentatie verzorgen, waarbij het verhaal van Roombeek en het Huis van Verhalen door middel van een diapresentatie wordt verteld. Ook kunt u ervoor kiezen alleen het monument voor de slachtoffers van de vuurwerkramp te bezoeken. Dit is op ongeveer 5 minuten loopafstand van het Huis van Verhalen. Zie voor bijzonderheden hierover “Presentaties“.

Rondleiding voor groepen

De minimale groepsgrootte is 4 personen. De rondleiding kan op elke dag worden aangevraagd, hetzij telefonisch, hetzij via e-mail. Contact details vindt u onderaan deze pagina. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen en mogelijkheden. Betrokkenheid bij de groepen die wij rondleiden vinden wij heel belangrijk. Wij denken graag met u mee wat er mogelijk is om er een onvergetelijke dag van te maken. Maak bij reservering uw wensen alvast kenbaar.

Kosten

De kosten bedragen € 7,00 per persoon Wilt u met minder dan 4 personen worden rondgeleid, dan is dit altijd mogelijk. Wij brengen u echter wel het bedrag van € 28,00 in rekening, hetgeen gebaseerd is op het minimale aantal van 4 personen. Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen. Voor iets lekkers bij de koffie of thee zijn de mogelijkheden en bijkomende kosten hieronder vermeld.  U kunt uw voorkeur bij het boeken van een rondleiding opgeven. Extra bij de koffie:
 • Plak cake – € 0,75 per persoon
 • Stuk appeltaart – € 1,75 per persoon
 • Plak krentenwegge – € 1,75 per persoon
Omdat wij geen pinautomaat hebben, vragen wij u de kosten voor de rondleiding contant te voldoen.

Bijzondere rondleiding: Rondrit met paardentram door Roombeek

Op zoek naar een bijzonder (personeels)uitje? Wij hebben in samenwerking met Stalhouderij Schouwink een arrangement voor u samengesteld: Ontvangst met koffie en thee bij “Erve De Knollenhoeve”
 • Daarna maakt u een ritje met de paardentram richting Roombeek.
 • Daar wordt u met de paardentram rondgereden en rondgeleid door een ambassadeur van het Huis van Verhalen.
 • Tijdens de rondrit krijgt u veel weetjes te horen over Roombeek waardoor u met andere ogen naar deze bijzonder wijk zult kijken.
 • Onderweg is er een borrelstop bij het Huis van Verhalen. Duur van dit arrangement: ongeveer 3 uur
Meer informatie  over deze mogelijkheden en de kosten kunt u vinden op: www.stalhouderijschouwink.nl

Bereikbaarheid

Roomweg 165c Zij-ingang Roomweg 7523 BM Enschede Het Huis van Verhalen is slechts 10 minuten lopen van het Rijksmuseum Twenthe en minder dan 5 minuten lopen van het museum De Museumfabriek (voorheen TwentseWelle). Met de auto Er is een ruime parkeergelegenheid nabij het Huis van Verhalen, waar u de auto kunt laten staan voor een bezoek aan de musea. Met het openbaar vervoer Wij zijn bereikbaar met buslijn 2 vanaf het Centraal Station, richting Deppenbroek. Stap uit bij de halte Roombeek. Plan uw reis met het openbaar vervoer vanaf uw locatie met de OV Reisplanner Wilt u meer informatie over mogelijkheden die voor u (en uw gezelschap) het meest geschikt zijn? Neem contact met ons op via één van onderstaande mogelijkheden:
 • telefonisch: 053 431 62 88 maandag en donderdag van 09.00 – 12.00 uur en dinsdag t/m vrijdag van 13.30 – 16.00 uur
 • e-mail: info@huisvanverhalenenschede.nl